Per Appelquist
Försäljningsdirektör & mediaentreprenör, StockholmJag har arbetat med TV i över 30 år, som forskningsingenjör, utvecklingschef, VD och konsult. Mina konsultuppdrag har handlat om verksamhetsutveckling, start av ny verksamhet, nya bolag och ny teknik. Jag har stor erfarenhet från såväl public service, betal-TV, nätoperatörer och teknikleverantörer. Jag har varit djupt involverad i flera start up projekt, från idéstadiet, framtagande av affärsplaner, sökande av finansiering, verksamhetsplanering, organisationsplanering, teknik- och IT-lösning, rekrytering och projektledning fram till lansering. Projekten har var för sig krävt och vunnit finansiering av i storleksordningen 40 - 150 milj. €. Större delen av min yrkeskarriär har jag varit verksam inom media och då speciellt med inriktning på ny teknik och nya tjänster. Den senare halvan som egen, med uppdrag i Sverige, Norden, Europa och Afrika. Jag började med forskning och utveckling för sändning av radio och TV hos SR/SVT, gick över till strategi för nya tjänster och vidare till att starta upp TV-kanaler och betal-TV operatörer. Min roll i sådana start-upp-projekt har varit att ta fram affärsplaner, teknisk-/IT-plattform samt projektleda uppbyggnad och lansering. Min första kontakt med Afrika som projektledare för en betal-TV lansering 2009 gjorde stort intryck på mig och jag har efter det konsekvent sökt mig tillbaka. Sedan årsskiftet har jag tagit på mig försäljningsansvar för hela SubSahara för Conax, som är marknadsledande inom "content security" för rörlig bild. Sedan många år är jag initiativtagare och medarrangör till Spelplanen - ett årligt branschseminarium om framtiden för TV.
Så här kan jag hjälpa dig:
Jag är ett bollplank för dig som vill starta ny verksamhet eller är mitt inne i ett uppstartsprojekt eller förändringsprojekt. Eller om du vill göra affärer i Afrika och vill prata med en svensk med erfarenhet därifrån. Du kanske är ingenjör/tekniker verksam inom media och behöver prata med någon som varit i liknande situation.
Pers erbjudanden
Ibland så löser man sina utmaningar och får svar på sina frågor vid ett eller två möten, men ofta använder man en mentor under en längre tid. Att ha en mentor är utvecklande och mycket vanligt nuförtiden. Vi har alla behov av ett bollplank, en rådgivare för att diskutera vår personliga utveckling, konflikter i arbetslivet eller för utvecklas i våra yrkesroller och det gäller såväl chefer som medarbetare. Det kan också handla om andra frågor som vi har svårt att reda ut själva. Ett möte är i normalfall 90 minuter per möte. Mellan mötena sker kommunikationen via e-post och /eller telefon med mentor. Dina behov styr inriktningen och du har möjlighet att både ventilera akuta frågeställningar som långsiktiga processer. Är du privatperson och väljer att betala månadsvis för ett mentorskap, själv, väljer du denna tjänst. Betalningen görs var 30:e dag och betalningen sker via det kreditkort som du registrerar när du tecknar tjänsten. Du bestämmer själv när du vill avsluta mentorskapet, det gör du själv på Mina sidor. Någon bindnings- eller uppsägningstid finns inte, när du avslutar så avslutas tjänsten direkt. Du tecknar ett mentorskap genom att klicka på den röda knappen. Om ett företag ska betala för ditt mentorskap, väljer du i stället tjänsten mentorskap för företag.
Det är vanligt att man anlitar en mentor för att utveckla sina medarbetare i företag eller om man har kommit överens om att avsluta en anställning för att ge den anställde en bättre start för att hitta ett nytt jobb. Många gånger väljer man en mentor för att utveckla sina chefer eller medarbetare i en viss roll. Utvecklingen är personligt vilket gör att det blir helt skräddarsydd. Det kan handla om ledarskap, HR-kompetens, projektledning, försäljning eller någon annan specifik kunskap. Vi på Mentorerna har fler än 100 professionella och yrkeserfarna mentorer som matchas efter era chefer och medarbetares behov och önskemål. Ett mentorskap löper ofta under 12 månader och innehåller ofta 10 mentormöten. Beroende på mentorskapets innehåll komplexitet, kan mentorskapet pågå både under en längre och kortare period. Mentorskapet kan också anpassas i antal möten per månad och möteslängd beroende på behovet. Om ni så önskar presenteras flera förslag på mentorer med rätt kunskap och erfarenhet, vilket gör det enklare för er att välja er mentor. Avtalen tecknas digitalt för mentorskapet samt faktureras direkt till ert företag. Det ger er också en mer flexiblare intervall mellan era möten än tjänsten för privatpersoner som ger 1 möte per månad. Klicka på knappen nedan för mer information eller en offert.
Har du frågor till Per Kontakta Per
Mer om Per
Tillgänglighet
Per är tillgänglig för möten via:Kompetensområden
Erfarenhet och utbildning
Försäljningsdirektör Ryssland och CIS för Nagravision Sàrl 2021-
Försäljningsdirektör VästAfrika och Etiopien för Nagravision SA 2018-2021
Försäljningsdirektör Afrika för Conax 2016 - 2017, merger Conax med Nagravision
Konsult i eget bolag 1999 - 2015
VD, Senda i Sverige AB (Idag Boxer TV) 1998
Utvecklingsdirektör/Utvecklingschef SVT 1988-1997
Forskningsingenjör SR 1986-1987
Chalmers Civ.Ing E 1986
SAAB Space AB Utvecklingsingenjör 1980 - 1986
Ett typiskt första möte
Första mötet handlar om att känna efter om vi är rätt personer för varandra. Ska det fungera bra måste det kännas rätt. Jag vill veta vem du är, vad du håller på med och vad du vill ha ut av att träffa mig. Du kan fråga mig om samma sak. Det kommer alltså att handla om att lära känna varandra och att pejla vad du kan få ut av mig. Tycker du att det känns bra kan vi planera hur och när vi ska träffas framöver.